Tovi on sairaslomalla vierähtänyt. Vaan eivät ole silmävaivat helpottaneet. Elokuun viimeisenä päivänä kävin ensimmäisessä silmäleikkauksen jälkeisessä kontrollissa ja siellä mitattiin kohonnut silmänpaine, 33 mmHg.
 
Mahdollista syytä pohdittiin muutaman lauseen verran, ja yksi varsin mahdollinen syy on käyttämäni Oftan Dexa-Chlora silmätipat. Niiden yksi sivuvaikutus on silmänpaineen nousu. Lääkäri ei kuitenkaan vielä halunnut lopettaa Dexa-Chloran käyttöä, joten minulle määrättiin silmänpainetta alentavaa Iopidinea.
 
Päivät kuluivat, ja pikku hiljaa leikatun silmän puoleista päätä alkoi yhä useammin särkeä. Samoin silmässä tuntui välillä pistävää kipua, ja välillä kuin joku painaisi tai venyttäisi silmämunaa. Epäilin Iopidinen mahdollisia sivuvaikutuksia. Tarkoitus oli kuitenkin pärjäillä Iopidinen kanssa lokakuun alkupuolella olevaan seuraavaan kontrolliin.
 
Reilu viikko kontrollista aloin toisinaan pystyyn noustessa kokea silmän pimentymisiä. Huonon silmän näkö himmeni aivan pimeäksi ja pian palasi takaisin, kesto kaikkiaan 5-10 sekuntia. Samalla huippasi. Tätä tapahtui siis vain tuolilta noustessakin, ei vain makuuasennosta. Pelästyin ja soitin silmäpoliklinikan päivystykseen. Pyysivät seuraavaksi päiväksi käymään.

Silmäpoliklinkan päivystyksessä mitattiin silmänpaineeksi 38 mmHg, siis vaikka käytin Iopidinea. Päivystävä lääkäri määräsi samantein otettavaksi sulfaa ja Cosopt tippoja. Ne saatuani jäin odotusaulaan istumaan ja tovin päästä uudet mittaukset kertoivat paineen olevan hyvin laskussa. Mukaan sain reseptin Cospoptia varten käytettäväksi Iopidinen rinnalla.

Seuraavat pari päivää tuntuivat hienoilta. Päänsärky oli poissa, oli kevyt olo. Parin seuraavan päivän päästä särky on alkanut taas, tosin hieman erilaisena. Johtuuko se lääkkeiden sivuvaikutuksesta, silmänpaineesta vai muusta? Viime syksynä ja talvella minulla oli ajoittain erilaisia särkyjä, jo pelkän keskuslaskimotukoksen kanssa, paineet eivät silloin olleet korkeat.

Nyt jätin lääkärin aiempien ohjeiden mukaan Dexa-Chloran pois. Saas nähdä onko siitä mitään apua.  Netistä etsimällä on jo ehtinyt käydä läpi erilaisia skenaarioita. Voisiko vaivani olla sekundääriglaukooma, jossa kammiokulma on ahtautunut. Tuntuu, että näkö, siis se osa näkökentästä, joka on jo kaasusta vapaa on myös jotenkin sumeampi. Heikompi se on selvästi verrattuna näköön ennen leikkausta. Johtuuko paineesta, uusiutuvasta verkkokalvon turvotuksesta vai kaasun aiheuttamasta harmaakaihista?